Wie zijn we?

missie en visie

Merlijn is een multifunctioneel centrum dat kinderen van 0 tot 6 jaar ondersteunt met zorgbehoeften die ontstaan vanuit een meervoudige beperking en/of autismespectrumstoornis. We stimuleren en ondersteunen hen medisch, pedagogisch én therapeutisch in een duurzaam proces afgestemd op hun unieke behoeften. We begeleiden zuigelingen, peuters en kleuters met (een vermoeden van) een beperking in dagopvang. Ook thuis, op school en in de kinderopvang ondersteunen we kinderen en hun netwerk.

Merlijn wil deze kinderen zo veel mogelijk kansen geven om zich in alle domeinen van hun leven te ontwikkelen. Daarom werken we multidisciplinair en vertrekken vanuit een totale kijk op het kind met de eigen kwaliteiten, groeikansen, zorgbehoeften en ondersteuningsnoden. We gebruiken daarvoor een afgewogen combinatie van methodieken en werkvormen. De zorg voor onze eigenheid én aandacht voor innovatie gaan daarbij hand in hand.

Omdat de kinderen voor ons het vertrekpunt zijn, vinden we het belangrijk om met hen én hun ouders een kwalitatief partnerschap te ontwikkelen. In dit partnerschap willen we de ouders helpen bij de groei van hun kind. Daarom zijn we een warme en hartelijke organisatie die streeft naar gelijkwaardigheid en diversiteit.

Respect, professionaliteit, collegialiteit en klantvriendelijkheid zijn de kernwaarden binnen ons team. Deze wensen we op een gedreven, creatieve en zelfstandige wijze te realiseren vanuit onze juiste verantwoordelijkheidszin in relatie tot de kinderen, ouders, omgeving én elkaar.

 

Dit alles drijft ons om als zorgaanbieder en sociale ondernemer de juiste partners en netwerken te vinden die de groeidynamiek van Merlijn mee willen helpen ontwikkelen.

Door zo samen in zorg te groeien, maken wij de zorg voor onze kinderen meer vanzelfsprekend in de samenleving.

Geschiedenis

Maandag 3 september 1979 opende Merlijn haar deuren voor kinderen met extra zorgbehoeften. Het kinderdagverblijf was gevestigd in een voormalige viswinkel aan de Grote Steenweg (Berchem).

Mevrouw Gregoir stichtte Merlijn omdat ze de noodzaak van vroege begeleiding voor kinderen met een beperking inzag. Zonder enige subsidie en onder primitieve omstandigheden bouwde zij de opvang uit. Naast haar telde Merlijn toen één vrijwilliger, één kinesist en drie kinderen.

Merlijn begon al snel te groeien. Toch bleef de opvang bestaan zonder erkenning of subsidies. In januari 1982 verhuisde Merlijn naar een kloostergedeelte van een school op de Luchtbal en later (1985) naar een bijkomend pand in de Lamorinièrestraat (Antwerpen).

Merlijn werd voor het eerst erkend in oktober 1983 als een semi-internaat voor niet schoolgaande kinderen. De werking werd erkend voor 20 kinderen.

Een jaartje later (1984) ondersteunde de familie Leysen de werking via giften.

Sinds 1991 werd de erkenning van Merlijn opgetrokken naar 40 kinderen.

In 1995 volgde de erkenning voor 50 plaatsen.

Ook sponsorde de familie Leysen de aanpassingen van het gebouw in de Lamorinièrestraat. Na jaren te hebben gehuurd, begon in 1990 de zoektocht naar een meer definitieve vestiging. In 1995 werd de bouwgrond gekocht aan de Schotensesteenweg 258. In oktober 2000 openden we het nieuwe gebouw. De overheid subsidieerde 53% van het project terwijl de overige 47% door de familie Leysen, de provincie en de Nationale loterij werden gefinancierd.

Het gebouw werd plechtig ingehuldigd op 20 april 2001 in aanwezigheid van minister Vogels.

De jaren die daarop volgden waren jaren van consolidering.

In 2014 sprong Merlijn op de kar van de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Op die manier kon het ouders en kinderen met een (vermoeden van) een beperking die geen nood hadden aan intensieve dagopvang helpen. Waar het eerste jaar een twintigtal kinderen en hun gezin geholpen werden, bereiken we ondertussen een paar honderd kinderen en hun gezin, dankzij verschillende uitbreidingsmogelijkheden. Ook crèches en kleuterscholen doen via RTH beroep op de expertise die Merlijn gedurende 45 jaar heeft opgebouwd.

Sinds 2015 is Merlijn voor onbepaalde duur erkend als Multifunctioneel centrum (MFC). Naast onze RTH kunnen we 49 kinderen opvangen in schoolvervangende dagopvang (niet-Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of nRTH).

Omdat door de groei van de RTH-werking de huidige locatie op de Schotensesteenweg te klein geworden was, besliste het bestuur van Merlijn om een crèche te huren van de stad Antwerpen in de Van Cortbeemdelei, op een kwartiertje fietsen van de Schotensesteenweg.

Dat kwam goed uit want in 2023 kreeg Merlijn een bijkomende RTH-erkenning voor haar project de Warme Wachtkamer. Samen met het COS, Kadodder en de Antwerpse CAR (Centra voor Ambulante Revalidatie) proberen we via die werking ouders en kinderen die op de (lange) wachtlijst staan voor een diagnose van hun kind, heel concreet te helpen bij hun dringendste zorgvragen voor hun kind met (een vermoeden van) een beperking.

In 2024 kreeg Merlijn een bijkomende erkenning van 16 plaatsen voor schoolvervangende dagopvang. Merlijn richt voortaan twee bijkomende leefgroepen in, ook in de Van Cortbeemdelei.

Handige documenten