Sherborne oefeningen

with Geen reacties

Sherborne zijn bewegingsoefeningen die helpen bij de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het is een fijne manier om te werken aan zelfvertrouwen en het vertrouwen in elkaar.

Hieronder volgen er oefeningen die je kan proberen met jouw kindje, of zelfs om met het hele gezin te doen.
Als er een oefening in het blauw staat, kan je op dat woord klikken en krijg je een voorbeeldfilmpje te zien.
De oefeningen doe je best op een matje. Leg ook alvast een deken klaar voor een van de oefeningen.

 1. Huisje: volwassene zit op mat de met het kind op schoot. Het kind zit met de rug naar de volwassene toe. Jouw armen en benen worden helemaal rond het kind gedaan. Nu voelt het voor het kind alsof het in een beschermend huisje zit. Nu kan je wiegen van links naar rechts.
  Probeer nu ook eens om samen van voor naar achter te rollen.
 2. Paardje: Jij zit neer op de grond en zet het kind op jouw benen (knieën) met de rug naar jou toe. Of het kindje zit met het gezicht naar jou toe. Nu kan je op en neer gaan in verschillende tempo’s: gewoon, traag en snel. Hierbij zing je het liedje “Hop hop hop, paardje in galop”.
  Een andere versie om paardje te spelen: de volwassene gaat op handen en knieën, kindje op de rug van de volwassene leggen en dan naar voor en achter wiegen. Op het einde kan je het kindje naar beneden laten rollen. Hierbij zing je het liedje “Juju paardje”.
  Je kan zelfs voorzichtig rondstappen als paardje.
 3. Boerenpaard: Dit lijkt op de vorige oefening. Jij zit neer op de grond en zet het kind op jouw benen (knieën) met de rug naar jou toe. Je maakt fijne en brutere bewegingen. Hierbij zing je het liedje van het damespaard en boerenpaard (klik op het blauwe woord boerenpaard om naar het filmpje op Youtube te gaan).
 4. Tijaja: Het kind zit met het gezicht naar de volwassene toe. Bij tijaja ho wieg je links en rechts. Bij jaho wieg je naar voor en achter.
 5. Amerikaan: Zet het kind op de schoot met de rug naar de volwassene toe. Tijdens het liedje kan je naar links en rechts en naar voor en achter wiegen. We zingen het liedje “een Nederlandse Amerikaan”.
 6. Bootje varen: Draai het kind met het gezicht naar jou toe en zet het tussen jouw benen. Nu kan je naar voor en achter wiegen, zoals een bootje dat over de zee vaart. Filmpje van de poezenklas.
  Een andere versie van bootje varen: de volwassene gaat op handen en knieën, kindje op de rug leggen en naar links en rechts wiegen (varen varen over de baren ) direct daarna.
 7. Vliegtuig: Ga op je rug liggen en leg het kind met de buik op jouw onderbenen. Nu kan je het kindje laten vliegen als een vliegtuig/zeppelin op het liedje “We stegen met een zucht”.
  Zo doen ze dit bij de poezenklas.
  Buiklanding: aansluitend op vliegtuig, jouw benen naar omhoog doen zodat kind van uw benen schuift en op uw buik komt te liggen.
 8. Rollen: Eerst kan je samen over de matten rollen door op je zij te draaien, daarna kan het kind alleen proberen. Je kan hierbij helpen als het niet zo goed zelf lukt.
 9. Dweilen: Laat je niet misleiden door de naam, we gaan jouw kindje niet leren dweilen. Je moet het kindje op een deken leggen en dan kan je ermee rond schuiven over de vloer. Pas op voor jullie rug, ga liever wat door de benen in plaats van te hard voorover te bukken.
  Filmpje van de poezenklas.
 10. Eitje wiegen: Hiervoor moet je wel met 2 (volwassenen) zijn. Leg het kind in deken, neem allebei het deken vast (1 iemand aan de kant van de voeten, 1 iemand aan de kant van het hoofd). Nu kan je naar links/rechts en voor/achter wiegen. Hierbij zing je het lied: “koele, koele eitje”.
 11. Wapperen: Laat het kind op de mat liggen en wapper er boven met een parachute of deken.
 12. Brug: De volwassenen staan allemaal op handen en knieën. De kinderen kruipen eronder door.
 13. Kruipen: De volwassenen liggen naast elkaar en de kinderen kruipen erover.

Hopelijk hebben jullie er van genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *